denevér bisztró logója

Sok szeretettel várunk, legyél vendég minálunk!

Telefon:      +36 70 668 6962
E-mail:      DENEVERBISZTRO@GMAIL.COM
Cím:   7678 ABALIGET TÓPART 1.
Közösségi:
az abaligeti csónakázó és horgásztó

A környék

Csodás, kikapcsol, feltölt...

 

 

Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-gyógybarlang. Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, valamint a három, nehezen járható mellékága. A tudósok az abaligeti barlang korát félmillió évre becsülik. A barlangot a közelmúltban gyógybarlanggá nyilvánították, 

A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is napról-napra, folyamatosan változik. Ezt a folyamatos változást a barlang teljes hosszában folyó patak is elősegíti. Az abaligeti barlang fontos denevér pihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai életébe nyerhetünk bepillantást.

A barlang kiépített főága kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú cseppkő képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a szakértő túravezető tolmácsol. Ilyen legenda például a magasban található „Lebegő-kő”, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta.

A barlang télen-nyáron átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang túravezetővel látogatható, a túrák március 15 – október 15 között  9-18 óráig, október 16 -március 14-ig, 10-15 óráig, óránként indulnak. Csoportoknak a torlódások elkerülése érdekében, előzetes bejelentkezés szükséges!
Tel.: 72/498-766

Belépődíjak 2020. Március 1-től

Barlang
felnőtt: 2800 Ft; diák, nyugdíjas: 2000 Ft
3 éves kor alatt a belépés ingyenes, de regisztrációs jegy megváltása szükséges

Denevérmúzeum
felnőtt: 2000 Ft; diák, nyugdíjas: 2000 Ft Kombinált jegy (Barlang és Denevérmúzeum)
felnőtt: 3900 Ft,
diák, nyugdíjas: 1600 Ft/fő

Denevérmúzeum

Az abaligeti-barlang mellett található Denevérmúzeumot 2004-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hozta létre. Európában egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek alig ismert és misztikusnak tűnő világának. Az eltérő élőhelyek szerint, nagyszerű kialakítással, látványosan és valóság hűen mutatja be a denevéreket. Megismerjük a denevérkutatás történetét, eszközeit és ez alapján denevérek főbb magyarországi tartózkodási helyeit és vándorlási útvonalát is. 2019-ben teljes megújuláson esett át a múzeum épülete, megmaradt a mesebeli kőház jellege, és benne fantasztikusan  moderné vált a denevérek életét bemutató kiállítás. A látogatók egy kalandos séta közben, melyet az épületen belül különböző helyszíneken mutatnak be – háztetők fölött, udvarban, műhelyben járva – gyűjthetnek sok esetben meghökkentő ismereteket a denevérekről. Látványos, interaktív, gondolkodásra késztető installációk mutatják be az ember és a denevér testfelépítése közötti hasonlóságot, a repülő emlősök táplálkozását és élőhelyeit, a világon elforduló denevérfajok jellemzőit. Nem kevésbé titokzatos a denevérek tájékozódása, erről is sok „titkot” árul el a múzeum. Gyermek és felnőtt számára is egyaránt jó szórakozást nyújt.

Abaligeti-Csónakázó tó

Abaliget területén két mesterséges tó került kialakításra, 1959-ben. A kisebb, közvetlenül a barlang bejárata mellett található tó az abaligeti tó, mely nagyszerű időtöltést kínál a barlangba látogatóknak, túrázóknak, kirándulóknak. A tó egyik fele csónakázásra és vízi biciklizésre ad lehetőséget, míg a másik oldalon egy szabadstrand található. A szabadstrand rendelkezik öltözővel, férfi, női és akadálymentesített toalettel. A tó közepén található szigetre egy fa híd vezet, melyről a vízbe ugrálni és napozni is lehet. A tó közvetlen környezete füves, mellette egy nagyszerű, modern játszótér található.

Abaligeti horgásztó

A csónakázó tó szomszédságában található tó barlangi karszt vízzel táplált horgásztó, amelyet 1959-ben hoztak létre a patak felduzzasztásával.
Átlagos mélysége 1,5-2,5 méter között változik. A tó körül szilárd burkolatú sétány található, a horgászokat pedig árnyékot adó fák védik meg a napszúrástól.
Piknikezni vágyó vendégeink számára a park jelenthet kitűnő alternatívát. Gyerekeknek kitűnő szórakozási lehetőség szép, kellemes környezetben.
A part mentén főzési lehetőség. A tóhoz látogató vendégek számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk.
Nyitva tartásunk egész évre kiterjed és a jég beálltáig tart. Horgászni napkeltétől napnyugtáig lehet, éjszakai horgászatra is lehetőség nyílik.
A horgásztó gazdag halállománnyal rendelkezik. A fogható halfajták: ponty, amúr, keszegfélék, kárász, compó, busa, harcsa,süllő,csuka.
De a nyári időszakban, afrikai harcsára is horgászhatnak a nálunk pihenni vágyók.
A tavon nívós horgászversenyek és bojlis versenyek kerültek és kerülnek megrendezésre.
Különböző cégeknek, csoportoknak is lehetőségük van horgász versenyt tartani a tavon.

Házirend
Általános rendelkezések:
• A horgászvízre napijegyet csak érvényes állami horgászjeggyel rendelkező személy részére áll módunkban kiadni.
• Felnőtt horgász 2-3 bottal, azon legfeljebb 1 horoggal horgászhat.
• Ifjúsági horgász 1 bottal, azon legfeljebb 1 horoggal horgászhat.
• Gyermek horgász 1 úszós bottal horgászhat, de csak szülői felügyelettel.
• A napijegy megváltása horgászat megkezdése előtt.
• A napijegy személyre szól, nem pedig horgászbotra.
• A napijegy hal elvitelére nem vonatkozik azt külön meg kell vásárolni a horgászat végén

Nappali horgászat: Reggel 7-től este 19-ig
Éjszakai horgászat: Este 19-től reggel 7-ig.
Napijegyek: Felnőtt 2000 Ft-tól, Ifjúsági 1000 Ft, Gyermek 500 Ft.

Abaligeti Kemping

Az abaligeti cseppkőbarlang, csónakázó tó, szabad strand, és horgásztó közvetlen szomszédságában található autós kemping. Füves, árnyékos fákkal rendelkező terület felújított vizes blokkal rendelkezik. A csodálatos, erdővel körülvett terület nagyszerű lehetőséget nyújt különböző fesztiválok, találkozók megrendezésére is. Abaligetről számos túraútvonal járható. Az 1 órás rövidke denevér tanösvénytől, az egész napos mecseki barangolásig, továbbá az országos  kék túra fontos állomása is.
0-7 éves korig ingyenes
Diák szállásdíj: 1000.-Ft/fő/éj
Felnőtt szállásdíj: 1500.-Ft/fő/éj
Áramdíj áram vételi helyenként: 500 Ft.-/éj
+IFA (idén nincs)
Bővebb információ: +36/30/725-95-15

Rácz Lovastanya

A Mecsek lábánál, Orfű, Abaliget és Magyarhertelend közelében, Pécstől 15 km-re található. A családias hangulatú tanya, 50 hektáron terül el. A komplexum 24 vendégszobával rendelkezik, bankettek, osztálytalálkozók, lakodalmak és egyéb családi rendezvények lebonyolítását vállalják, 300 főig. Nyáron lovas kaland, hagyományőrző és természetismereti táborok helyszíne a Rácz tanya.

Orfűi tavak

Az Orfűi-tavak egy mesterséges tórendszer, amely Pécstől kb. 10 km-re északnyugatra, a Mecsek északi-lábánál helyezkedik el.

A mintegy 5 km hosszú tórendszert négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó, és a Kovácsszénájai-tó.

Az Orfűi tórendszert a Vízfő-forrás bő karsztvize táplálja. A vízellátást 32 km²-nyi karsztos vízgyűjtő biztosítja, mintegy 4,5 millió m³ évi jellegzetesen kalcium-hidrogénkarbonátos (CaHCO3) vízhozammal.

A tórendszer kialakításának terve még az 1960-as évek elején született meg. A terv célja a bővizű karsztforrás lehetőségeinek kihasználása, s ezzel egyidejűleg a tórendszerhez csatlakozó üdülőterületek létrehozása volt.

Elsőként az Orfűi-tó készült el 1962-re, mely 17 kataszteri holdnyi vízfelületével ekkor a tóvilágban a legkisebb volt. A tó Orfű és Mecsekrákos között fekszik. A gátakkal övezett partú tó mára már híres kirándulóközpont, a fürdőzők és horgászok paradicsoma lett.

A tónak, mint tározónak többirányú rendeltetése van. Az árvízvédelem, üdülő övezet, vízi sportok adottságainak megteremtése mellett a sporthorgászat is kiemelkedő szerepet kapott. A tó vízszintje 70 m-rel magasabban van a Balaton vízszintjénél, átlag mélysége 3,3 m. A tó mélységi tagozódása érdekes képet mutat a víz 44%-a 3-7 m mély, 56%-a 0-3 m közötti. A vízellátást 32 km²-nyi karsztos vízgyűjtő biztosítja, mintegy 4,5 millió m³ évi jellegzetesen kalcium-hidrogénkarbonátos (CaHCO3) vízhozammal.

A tó mellett Malommúzeum és örléstörténeti kiállítás nyílt, valamint egy erdészeti agancsgyűjtemény is látható itt. Egy szabadtéren elhelyezett vitrinben a hal mint élőlény és táplálék című kiállítást rendeztek be.